Η επιτυχία στον ήχο

Η επιτυχία στον ήχο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Αν οργανώνετε μία εκδήλωση και τυχαίνει να μην έχετε μεγάλη εμπειρία στον χώρο του event planning μπορεί εύκολα να τα “βρείτε σκούρα”. Είναι πολύ πιθανό να μην ξέρετε από που να ξεκινήσετε και πώς να διαμοιράσετε το budget σας ή τι θα πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε την επιτυχία της εκδήλωσής σας.

Για να διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο σημαίνει πως ενδιαφέρεστε για τις υπηρεσίες μας και θα διαβάσετε παρακάτω κάποιες από τις συμβουλές μας για εσάς όσον αφορά τον φωτισμό και την ηχητική επένδυση της εκδήλωσής σας.

Ξεκινώντας από τον φωτισμό λοιπόν, μπορείτε να καταλάβετε πως αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα στον χώρο. Αν σκοπεύετε να διακοσμήσετε τον χώρο με ένα συγκεκριμένο χρώμα ή στυλ η επιλογή του κατάλληλου σχεδιασμού για τον φωτισμό μπορεί να αναδείξει αυτή τη διακόσμηση ή να μην την αφήσει να αναδειχθεί.

Με τη βοήθεια των ανθρώπων της ομάδας μπορείτε να μείνετε ήσυχοι πως ολόκληρος ο χώρος θα αποπνέει την ατμόσφαιρα που έχετε στο μυαλό σας!

Παρόλα αυτά, η ηχητική εγκατάσταση είναι εξίσου σημαντική για να διαδόσετε το μήνυμά σας αν πρόκειται για ομιλία – συνέδριο ακόμα και για μία δεξίωση ή γάμο. Κάθε χώρος έχει διαφορετικές απαιτήσεις όπως και οι ανάγκες των διαφορετικών ειδών εκδηλώσεων. Από τις κονσόλες και τα μικρόφωνα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μέχρι και τα ηχεία. Όλα τα παραπάνω απαιτούν ιδιαίτερο και προσεκτικό σχεδιασμό για να μπορέσουν να δράσουν εναρμονισμένα με τον χώρο και το ύφος της εκδήλωσης.

Είναι όλα έτοιμα! Έχετε σκεφτεί πως θα είναι το πάρτυ σας, ο γάμος σας, η συναυλία που θέλετε να διοργανώσετε! Έχουν μείνει μόνο μερικές πρακτικές λεπτομέρειες, και η ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού για την εκδήλωση σας είναι μια από αυτές!

Πώς θα κάνετε την πιο κατάλληλη επιλογή για την εκδήλωση σας χωρίς παράλληλα να σπαταλήσετε άσκοπα χρήματα; Υπάρχουν μερικά σημεία κλειδιά που έχουμε ξεχωρίσει ώστε να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή για την ιδιαίτερη, δική σας περίσταση! Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά :

Η εκδήλωση σας είναι υπαίθρια ή σε κλειστό χώρο;

Είναι από τα πιο βασικά κριτήρια για το ηχητικό σύστημα που χρειάζεστε καθώς αυτό καθορίζει τη δομή του συστήματος και τη διασπορά του. Στην περίπτωση ενός πάρτυ θα χρειαστείτε πολύ πιο ενισχυμένο σύστημα, ειδικότερα στα μπάσα προκειμένου να γεμίσετε ένα ανοιχτό χώρο με πλούσιο ήχο. Εάν πρόκειται για συναυλία ίσως χρειαστεί επιπλέον να κατευθύνετε τα μπάσα έτσι ώστε να μην διαχέονται εκεί που δεν τα θέλετε, και κυρίως στο stage. Θα είναι σημαντικά διαφορετικός ο τρόπος να το πετύχετε σε ένα κλειστό και σε ένα ανοιχτό χώρο.

Πόσο κόσμο προβλέπεται να καλύψει το ηχητικό σύστημα;

Πρόκειται για μια κρίσιμη ποσοτική παράμετρο που ο κάθε τεχνικός γνωρίζει πως να διαχειριστεί. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφορετικές ενδεδειγμένες λύσεις που μπορεί να εξυπηρετούν καλύτερα ανάλογα με το σχήμα του χώρου και το είδος της μουσικής που πρόκειται να αναπαράξετε. Όταν μάλιστα ο κόσμος που επιθυμείτε να καλύψετε ξεπερνά έναν ορισμένο αριθμό, πιθανόν θα χρειαστεί να αλλάξει το σενάριο για την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού δραματικά. Για παράδειγμα ενώ θα μπορούσατε να καλύψετε πολύ όμορφα με ένα ηχοσύστημα δαπέδου τους 500 καλεσμένους σας, στην περίπτωση που το κοινό αναμένεται να ξεπεράσει τα 2000 άτομα, ίσως ένα κρεμαστό σύστημα (line array) το οποίο καλύπτει πιο ομοιόμορφα και σε μεγαλύτερη απόσταση φαίνεται να κερδίζει έδαφος!

Ποιό το είδος της εκδήλωσης και η μουσική που θα αναπαράξει;

Είναι εύκολα κατανοητό ότι χρειάζεται διαφορετικό ηχοσύστημα για μια ομιλία που εστιάζει στη μεσαία περιοχή, για ένα παιδικό πάρτυ που οι απαιτήσεις σε χαμηλές συχνότητες είναι περιορισμένες και σε ένα ηλεκτρονικό πάρτυ που οι απαιτήσεις σε χαμηλές συχνότητες είναι μεγάλες! Για την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού που σκοπεύετε να κάνετε, μια τέτοια πληροφορία είναι σημαντική.

Ποιό το σχήμα του χώρου και οι ιδιαιτερότητες του;

Το χήμα του χώρου είναι καθοριστικό για να επιλέξουμε τη διασπορά των ηχείων μας για να καλύψουμε το κοινό ομοιόμορφα! Ένας πλατύς χώρος χρειάζεται μεγαλύτερη διασπορά στον ήχο και μικρότερη εστίαση σχετικά με έναν μακρύ χώρο. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχουν νεκρές ζώνες που θέλουμε να καλύψουμε με μουσική θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε με επιπλέον ηχεία και τις ανάλογες ρυθμίσεις delay ώστε τα επιμέρους ηχητικά συστήματα να δημιουργήσουν μια ενιαία μονάδα που παράγει αρμονικά τη μουσική χωρίς χρονικές ή ποσοτικές διαβαθμίσεις.

Είναι το είδος του εξοπλισμού που σκοπεύετε να ενοικιάσετε κατάλληλο για την εκδήλωση που σχεδιάζετε;

Μερικές φορές μερικά νούμερα και ποσοτικές περιγραφές δεν είναι αντιπροσωπευτικά για την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα στην περίπτωση που φιλοξενείτε κάποιο καλλιτέχνη ή Dj, θα χρειαστεί να σας προτείνει τα μηχανήματα τα οποία προτιμά για να δουλέψει καλύτερα(cd players, μίκτες, κονσόλες, ενισχυτές μουσικών οργάνων, μουσικά όργανα). Όσο πιο άνετα αισθάνεται ο καλεσμένος σας, τόσο καλύτερα θα αποδώσει. Όσο για τα ηχεία, τους ενισχυτές και το λοιπό εξοπλισμό, θα πρέπει πάντα να λογαριάζετε τον προσανατολισμό της εκδήλωσης σας και να επιλέγετε με τα κατάλληλα ποιοτικά κριτήρια. Επιλέγοντας οικονομικό εξοπλισμό για μια εκδήλωση στο Μέγαρο μουσικής είναι εξίσου λάθος με το να επιλέξετε απόλυτο μουσικό εξοπλισμό για εγκαίνια αρτοποιείου (χωρίς φυσικά να υποτιμούμε τα αρτοποιεία!)

Υπάρχει παροχή ρεύματος ικανή για τα φορτία που θα συνδέσετε;

Η παροχή ρεύματος είναι απαραίτητη για να αποφασίσετε για την ενοικίαση ηχητικού συστήματος. Ο ήχος χρειάζεται σημαντικά περιθώρια παραπάνω από τη μέση κατανάλωση ρεύματος που ζητά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική έχει μεγάλη διακύμανση στα αμπέρ που καταναλώνει. Στην περίπτωση που έχετε τοποθετήσει σύστημα φωτισμού μπορεί επίσης να υπάρχει μεγάλη διακύμανση ανάλογα με τις στιγμιαίες απαιτήσεις. Για να είστε ασφαλείς ότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος για την εγκατάσταση που σχεδιάζετε να κάνετε, πρέπει να ενημερώσετε τον τεχνικό σας με τις περισσότερες λεπτομέρειες που μπορείτε σχετικά με την φύσης της παροχής (μονοφασική/τριφασική), τα αμπέρ που μπορεί να διαχειριστεί, την απόσταση που βρίσκεται από την εγκατάσταση, ακόμα και την παλαιότητα.

Είναι ο καιρός με το μέρος σας;

Είναι πολύ λογικό ότι σε περίπτωση που σχεδιάζετε υπαίθρια εκδήλωση και δε χωρίς στέγαστρο, η πιθανότητα βροχής και αέρα είναι καθοριστικές για την έκβαση της εκδήλωσης σας. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη εφικτό να στηθεί εξοπλισμός χωρίς να υπάρχει προστασία από τη βροχή. Αν παρόλα αυτά είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε με βροχή και αέρα, ενημερώστε τον τεχνικό σας να σας προτείνει λύση για την περίπτωση κακοκαιρίας και να είστε προετοιμασμένοι για τελείως διαφορετικό κόστος.

Υπάρχει όχληση των γειτόνων από τη μουσική;

Δυστυχώς πρέπει πάντα να λάβουμε υπόψη τους γείτονες μας ή ανθρώπους που μπορεί να ενοχληθούν από την εκδήλωση μας. Ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε την εκδήλωση μας χωρίς πρόβλημα και επισκέψεις της αστυνομίας! Οι ώρες που αποφασίζουμε να έχουμε δυνατά τη μουσική είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε. Η τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας σε κατοικημένες περιοχές είναι υποχρεωτική. Η ένταση της μουσικής είναι επίσης πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξουμε, καθώς μεγαλύτερη ένταση σημαίνει πέρα από μεγαλύτερη ενόχληση των γειτόνων, μεγαλύτερη εμβέλεια της ενόχλησης, οπότε περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση ενδέχεται να ενοχληθούν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως προς την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού, είναι να επιλέξουμε συνετά, ώστε η ένταση που θα παίξουμε και η διασπορά της μουσικής να είναι τέτοια που να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στους γύρω μας και τελικά στην ίδια μας την εκδήλωση.

Ποιές είναι οι οικονομικές δυνατότητες για την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού;

Τελικά η πιο κρίσιμη συνισταμένη είναι πάντα ο οικονομικός παράγοντας που καθορίζει τον ορίζοντα των σχεδίων μας. Ίσως καταλήξουμε να κάνουμε μερικές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις μας, επιλέγοντας με γνώμονα τις προτεραιότητες μας. Πιθανόν τα τεράστια μπάσα που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε στη συναυλία που οργανώνετε, να μην είναι εφικτό να ενοικιαστούν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί να επιλέξετε ένα σύστημα πιο συμβατικό που να αποδώσει αυτό που χρειάζεστε ακόμα και αν δεν είναι εντυπωσιακό. Ίσως η κονσόλα που ιδανικά επιθυμεί ο ηχολήπτης σας είναι πολύ ακριβότερη από μια συμβατική επιλογή που θα έκανε εξίσου τη δουλειά. Ας επιλέξετε τον συνδυασμό που ωφελεί περισσότερο το αποτέλεσμα της εκδήλωσης σας!!